• Yliopistonkatu 31, 3.krs, Turku
  • Karhumäentie 3, Vantaa
  • 040 740 5545

Miksi käyttäisin rekrytoinnin ammattilaista?

ma 21. maaliskuuta 2016 12.47.00

Rekrytoinnin voi hyvin hoitaa itse, ja niin se hyvin usein tehdäänkin. Miksi kannattaisi maksaa ulkopuoliselle konsultille, kun hakijoita varmasti löytyy ja valinta tehdään lopulta kuitenkin itse?

Yrityksissä, joissa työskentelee alle 50 henkilöä, ei usein ole ammattitaitoista rekrytoijaa. Tällöin rekrytointia hoitaa käytännössä yleensä toimitusjohtaja. Moni yritysjohtaja ei tule ajatelleeksi, että rekrytointi on ammattitaitoa vaativa projekti siinä missä strategian laatiminen tai taloushallinnon seurantakin.

Millaisen työntekijän todella tarvitsen?

”Itse tiedämme kuitenkin parhaiten, mitä tarvitsemme”.

Vai tiedämmekö sittenkään? Yrityksen päivittäisessä arjessa toimiessa näkemys tulevista tarpeista voi hämärtyä. Saatetaan esimerkiksi paineen alla ja kiireessä etsiä henkilöä, joka paikkaa juuri tämänhetkisen tarpeen. Vaihtoehtoisesti saatetaan hakea samantyyppisiä työntekijöitä kuin aina ennenkin.

Tällaiset rekrytoinnit eivät aina tuota pidemmän päälle parasta tulosta. Rekrytointikonsultti ei ole joulupukki, joka ottaa vastaan asiakkaan vaatimukset tulevan henkilön osaamisesta mukisematta. Osaava rekrytoija tarjoaa asiakkaalle pidemmälle katsovaa näkemystä ja vaihtoehtoja sopivien työntekijöiden lisäksi työn organisointiin ja työnkuvan laadintaan.

Yrityksen ulkopuolelta tuleva rekrytoinnin ammattilainen pystyy asennoitumaan prosessiin puolueettomana osapuolena, ilman talon sisältä tulevia paineita. Hän osaa yhdistää yrityksen kulttuurin sekä sisäiset ja ulkoisesti näkyvät toimintatavat. Hän osaa myös ottaa kantaa siihen, miten palkattava henkilö tukee yrityksen visiota sekä strategiaa.

Laadukas rekrytointi edistää yritysmielikuvaa

Rekrytointiprosessi koskettaa usein kymmeniä, joskus jopa satoja henkilöitä. Onnistunut lopputulos on tietenkin tärkeää yrityksen sisäisen toimivuuden kannalta, jotta valittu henkilö pysyy palveluksessa. Uusi rekrytointi samaan tehtävään on voimavarojen ja rahan hukkaamista.

Lähes kaikissa rekrytoinneissa on mukana joukko hakijoita, jotka eivät tule valituksi. On tärkeää, että myös heille jää prosessista ammattitaitoinen ja positiivinen kuva. Joku hyvistä hakijoista voi jättää seuraavan hakemuksen lähettämättä, jos rekrytointi jättää huonon muiston.

Pitääkö kaikki tehdä aina itse?

Onnistunut rekrytointi vaatii aikaa, mikä kaikki on pois muusta tekemisestä. Ilmoituksen laatimisesta hakemusten lukemiseen ja haastatteluihin kuluu aikaa usein enemmän, kuin aluksi arvaakaan, ainakin jos tehtävään haluaa paneutua huolellisesti. Rekrytoinnin ammattilaisella on alan kokemus ja valmis konsepti, ja sen myötä kyky viedä prosessi tehokkaasti alusta loppuun.

Rekrytointiprosessi vaatii myös eri vaihtoehtojen punnintaa, mistä voi aiheutua tarpeetonta stressiä. Työelämän kiireisessä rytmissä on tärkeää priorisoida tehtäviä ja keskittyä omaan osaamisalueeseen.

Rekrytoinnin ulkoistaminen on yksi selkeä esimerkki siitä, että kaikesta ei tarvitse selviytyä itse. Rekrytointipalvelun ohella kannattaa muistaa myös henkilöstövuokrauksen mahdollisuus, etenkin jos työvoiman tarpeen kesto on epävarmaa.

Ota yhteyttä