• Yliopistonkatu 31, 3.krs, Turku
  • Kumpulantie 3, 3.krs, Helsinki
  • 040 740 5545

Rakennustyömaalla koronan aikaan

ti 15. joulukuuta 2020 16.32.00

Koronavirus vaikuttaa monin tavoin rakennustyömaillakin, vaikka ala ei ole pahimpien kärsijöiden joukossa. Ennakointi työvoiman tarpeessa kannattaa.

Rakennusalalla koronan vaikutukset eivät ole olleet yhtä pahat kuin monella muulla alalla. Itse asiassa rakentaminen on jatkunut melko normaaliin tahtiin. Tämä selittyy hankkeiden pitkäaikaisuudella. Ennen pandemiaa käynnistetyt ja suunnitellut hankkeet viedään läpi poikkeusoloissakin.

Turvatoimista huolimatta koronatartuntoja on esiintynyt työmailla. Isojen yritysten henkilökunnasta jopa useita kymmeniä on saanut tartunnan. THL on antanut suosituksen koronan vastaisista toimista rakennustyömailla, mutta nämä ovat käytännössä toteutuneet huonosti. Rakennusliiton mukaan puutteita on erityisesti työmaiden sosiaalitilojen puhtaudessa ja työntekijöiden yhteismajoituksissa.

Poissaoloista seuraa urakoiden viivästyksiä, jos tilalle ei heti löydetä korvaavaa työvoimaa. Tällaista tilannetta varten urakoitsijalla on hyvä olla reserviä esimerkiksi henkilöstövuokrauksen kautta.
 

Urakan viivästymisen vaikutukset kertaantuvat

Kun useampi työntekijä on poissa monta päivää, urakka niin sanotusti kusee. Yrityksen kannalta viivästyminen ei koske vain kyseistä urakkaa, sillä todennäköisesti seuraava urakka on aikataulutettu alkamaan jo nykyisen valmistuttua. Viivästystilanteet tuovat myös epävarmuutta neuvotteluihin tulevien töiden osalta.

Viivästymisten vaikutukset heijastuvat tietenkin myös työn tilaajaan ja edelleen tämän kytköksiin.  Osapuolet eivät ole vain yrityksiä, vaan myös yksityishenkilöitä, esimerkiksi kerrostaloyhtiön asukkaita. Jos remontti estää kotona asumisen, majoittuu asukas ehkä omalla kustannuksellaan muualla. Tämä on huomattava kuluerä varsinaisten remonttikustannusten päälle, eikä budjetissa välttämättä ole venymisen varaa – etenkin kun pandemia on vaikuttanut monen työtilanteeseen dramaattisesti.


Nopeampaa koronatestiä odotellessa

Koronaepäilyjä on moninkertaisesti enemmän kuin tartuntoja. Nekin jarruttavat urakoiden aikatauluja harmittavasti. On tietenkin tärkeää noudattaa viranomaisten ohjeita ja hakeutua testiin oireiden ilmaannuttua.

Testissä käynyt joutuu odottamaan vastausta usean päivän. Työt seisovat. Työnantaja on hankalassa tilanteessa miettiessään, kumpi on pienempi paha: odottaa pari päivää (luultavasti) negatiivista tulosta vai etsiä heti lisätyövoimaa. Poissaolot eivät todennäköisesti jää yhteen.

Henkilökohtaisen tartuntaepäilyn lisäksi poissaoloja aiheuttavat perheenjäsenten mahdolliset tartunnat. Eräälläkin työmaalla kylpyhuoneen purun parissa ahkeroi kolme eri miestä, kun kahden ensimmäisen työt päättyivät perättäisinä päivinä soittoon päiväkodista. Kun lapsella vuotaa nenä, on lapsi haettava kotiin – välittömästi.

Negatiivisen tuloksen tultua voi ajatella, että poissaolo oli turha – mutta kuinka moni haluaa ottaa sen riskin, että tartuttaa pahimmillaan kymmeniä ihmisiä työyhteisössään? Tilanteeseen tullee helpotusta, kun markkinoille saadaan nopeammin tuloksen antava koronavirustesti.


Ennakoi työvoiman tarve

Henkilöstövuokrauksen etuna on joustavuus nopeasti vaihtuvissa tilanteissa. Yleisesti ottaen henkilöstövuokrausta käytetään silloin, kun työmaalla painaa aikataulut päälle, ja on tarvetta lisätyövoimalle. Tyypillisesti yritetään mahdollisimman pitkälle pärjätä omalla miehityksellä, ja vasta viime hetkellä tilataan apukäsiä. Ennakointi on kuitenkin viisasta, sillä mitä aikaisemmin tarpeeseen varaudutaan, sitä varmemmin työmaalle saadaan sopivia henkilöitä.

Ikävien kertautumisvaikutusten ehkäisemiseksi on tärkeää pitää pyörät pyörimässä epävarmoinakin aikoina!

 

Ota yhteyttä